#Bujanewyzwanie,  Thermomix,  Zabujana Kuchnia

Boże Narodzenie z Thermomixem. Pachnące wyzwanie!

Witajcie! Przychodzę dzisiaj do was z pachnącym i smakowitym wyzwaniem w którym przygotujemy w tym roku świąteczne smakołyki i nie tylko odpowiednio wcześnie. Może w tym roku dzięki TM uda Ci się nie robić wszystkiego na ostatnią chwilę? Co ty na to ?

Bez zbędnego paplania już wyjaśniam. Podam Ci tutaj listę przepisów z cookidoo, które moim zdaniem są typowo świąteczne. Będę opierać się głownie o przepisy, które znam, przetestowałam i mogę Ci je polecić. Ale dorzucę też trochę pomysłów kierując się opiniami użytkowników Thermomixa. Przepisy bedą rozłożone w czasie. Wiele z potraw po prostu możemy przygotować wcześniej i zamrozić. Niektóre ciasta jak np piernik czy pierniczki możecie zrobić nawet 4-5 tygodni wcześniej i mogą spokojnie czekać. Dużo wcześniej warto też pomyśleć o przygotowaniu np. likierów.

No dobra zabieramy się do pracy!

Dołączając do wyzwania będzie mi miło jeśli to co przygotujesz udostępnisz u siebie na instagramie i oznaczysz mnie oraz dodasz #bujanewyzwanie.

A jak wpadłam na pomysł? Nastawiałam tydzień temu piernik staropolski i wpadłam na pomysł by w tym roku przygotować jak najwiecej rzeczy naprawdę wcześniej. Więcej niż tylko pierogi 😉 i stworzyć właśnie taką listę.

Dni, które podaje wam w przykładach są określone przedziałem czasowym. Podaje wam dni od do właśnie po to byście mogli na spokojnie wybrać sobie odpowiedni termin, może rozłożyć pracę na kilka dni. To właśnie to ułatwi nam przygotowywanie bez wariackich papierów.

ps. Oddaje do waszej dyspozycji nie dokończony wpisać. Dlaczego? Dlatego, że to wyzwanie i ma być to lista polecanych przepisów a całą listę będę uzupełniać stopniowo. Także nie przerazić się proszę że ta to tylko piernik, pierniczki i pierogi 😉 będzie tego więcej! O wszystkich aktualizacja j będę was informować na instagramie!
do dzieła !

  1. Piernik staropolski. (27-30 listopad)

Piernik staropolski to ciasto długo dojrzewające, które wyrabiamy około 4-5 tygodni przed Świętami, odstawiamy przykryty na zaplecze, do piwnicy, na balkon i czekamy aż dojrzeje. Jednak dobrze jest Pamiętać, że jemu wystarczy nawet kilka dni. tydzień, czy dwa tygodnie również. Po prostu im dłużej leżakuje tym jest lepszy.

Jeśli jeszcze nie nastawiliście piernika to zróbcie to teraz, ustawmy sobie ten czas na 27-30 listopada.

PRZYPRAWA PIERNIKOWA – https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r416461

Piernik staropolski cz I. https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r137648

Po około 2-3 tygodniach lub przed samymi Świętami będziemy robić dalej

Piernik staropolski cz II https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r141330


2. Likiery. Likiery dobrze jest przygotować wcześniej aby miały czas się przegryźć i nabrać mocy. Przygotowuje je więc przeważnie na początku grudnia. W naszym wyzwaniu polecam zrobić je w pierwszym tygodniu grudnia ( między 1 a 5 grudnia)

podsyłam wam przepisy, które u mnie sprawdziły się w tamtym roku.

3. Pierogi i uszka. Kolejny przepis, który warto zrobić na początku grudnia i zamrozić. Te przepisy w wyzwaniu będziemy robić między 6 a 12 grudnia.

4. Pierniczki. Robimy między 10 a 15 grudnia.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.