Tarta z kremem cytrynowym z Lemon curd
Podrzucam wam przepis na przepysznie cytrynową tartę! Ciasto idealne na ciepłe dni. Przepis możecie wykonać ręcznie lub przy pomocy Thermomixa.
Spód tarty
40 g cukru pudru
240 g mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki soli
160 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
Lemon Curd
Można kupić gotowy lub zrobić
Składniki:
3 jajka
200 g cukru
160 g soku z cytryny
150 g masła pokrojonego na kawałki
Opcjonalnie skórka starta z 2 cytryn.
Krem cytrynowy:
300 – 350 g mascarpone
300 – 350 g śmietanki min 30%
1 opakowanie cukru waniliowego
Lemon curd do smaku między 200 – 600 g
WYKONANIE:
Wyrobić ciasto na spód.
W TM: Włóż składniki do misy i wyrób 30-40 s obroty 4-5.
Bez TM: Wszystkie składniki włożyć do miski i wyrobić ciasto ręcznie. Zagnieść do połączenia składników.
Ciasto owinąć w folie spożywczą i włożyć do lodówki na 60 minut.
W tym czasie można przygotować swój Lemon Curd.
Jeśli masz TM możesz wszystkie składniki Lemon Curd wrzucić do naczynia i ustawić na zagęszczanie / 80 stopni. Trwa to około 10-15 minut.
Jeśli nie posiadasz TM, przygotuj metalowa miskę taką w której możesz podgrzewać składniki w kapieli wodnej, na garnku w którym gotuje się woda. Cytryny wyparz i zetrzyj skórkę, odmierz sok z cytryn i wlej do metalowej miski. Dodaj cukier i jajka i rozmieszaj trzepaczką. Dorzuć pokrojone masło. Do garnka wlej wodę ale tylko tyle aby nie dotykała ona miski, którą położysz na garnku. Wodę należy zagotować a dalej podgrzewaj na średnim ogniu. Miskę postaw na garnku i podgrzewaj cały czas mieszając. Masło powoli będzie się topić i powstanie jednolita masa. Mieszaj do momentu aż będzie ona przypominać budyń. Tutaj w tym sposobie może być potrzeba przetrzeć masę przez sitko by pozbyć się grudek.
Gotowy krem przekładamy do słoika i studzimy np. w zimnej wodzie.
Gdy Lemon Curd stygnie wstaw piekarnik na 200 stopni. Wyjmij ciasto z lodówki, i wyklej nim okrągłą formę o średnicy około 24-26 cm. Pamiętaj o wyklejeniu też brzegu, nie musi być bardzo wysoki. Ciasto ponakłuwaj widelcem i połóż na nim papier do pieczenia po czym wsyp coś do posłuży jako obciążenie u mnie to są zawsze nasiona fasoli. Piecz w 200 stopniach około 10 minut. Po tym czasie wyjmij obciążenie i piecz kolejne 10- 15-20 minut do suchego patyczka. Możesz teraz mniejszych temperaturę do 180 stopni ale nie musisz. Jednak obowiązkowo bez termoobiegu.
Ciasto wyjmij i ostudź.
Krem cytrynowy:
W thermomixie: załóż motylek. Włóż mascarpone i śmietankę, wsyp cukier waniliowy i ubijaj – obroty 3 około 1,5 minuty. Uważaj aby nie przebić kremu. Kontroluj to przy zdjętej miarce. Gdy krem będzie już sztywny, należy dodawać po trochu Lemon cud i wyrabiać dalej. Ja ustawiam wtedy kilka razy po 15-20 sekund obroty 3. w tym czasie przez otwór dodaje Lemon cud po 2-3 łyżki. I po 15 sekundach sprawdzam smak. Jeśli chcę bardziej cytrynowy krem ustawiam kolejne 15 sekund i dodaje go więcej.
Bez TM: śmietankę i mascarpone z cukrem waniliowym ubijamy mikserem. Trzeba uważać, aby nie przebić kremu. Gdy będzie juz sztywny dodajemy po trochu Lemon cud do momentu gdy będzie nam odpowiadał smak. Im więcej dasz kremu tym będzie bardziej cytrynowy.
Na koniec:
Na ostudzoną tartę wykładamy krem. Do wysokości brzegów. Układamy borówki, truskawki lub inne owoce jagodowe i wkładamy do lodówki na minimum 2 h.
Smacznego!