Sałatki,  Zabujana Kuchnia

Sałatka z ciecierzycy z tuńczykiem

Dzisiaj udało mi się skomponować dośc ciekawą sałatkę. Miałam ochotę zrobić hummus, ale wiadomo, z całego słoika ciecierzycy wyjchodzi nam hummusu jak dla wojska, dlatego zrobienie z połowy porcjicwydawało mi się logiczne. Z drugiej połowy ciecierzycy stworzyłam sałatkę, w sumie skomponowałam z tego co miałam pod ręką.

Potrzebujesz:

  • 1/2 słoika ciecierzycy w zalewie( pamiętaj, że to są moje porporcje, ty możesz je zmieniać 😉 )
  • 1 puszka mieszanki – kukurydza z groszkiem
  • 1 puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym
  • 1 słodka papryka czerwona
  • pęczek natki pietruszki
  • łyżka lub dwie majonezu lub jogurtu w wersji mniej kalorycznej
  • sól i pieprz czarny grubomielony – do smaku
  • opcjonalnie możecie dodac garść czy dwie ugotowanego makaronu 😉

Wykonanie:

Najprostrza rzecz na swiecie, ciecierzyce odsączamy z zalewy (warto jej nie wylewać w końcu można z tego zrobic nawet bezy ! Tak kochani to tzw AQUAFABA. ) Tuńczyka oraz kukurydzę z groszkiem również odsączamy. Wsypujemy do miski. Paprykę kroimy na mniejsze kawałki – jeśłi kupice ta ze zdjęcia to połowe zjecie przy produkcji sałatki ;D Natkę siekamy drobno. wszystko mieszamy z łyżką majonezu i doprawiamy solą i pieprzem czarnym grubomielonym.

mniam 😉

p.s. Dajcie znać jak wam samkuje.

Inne opcje:

Można dodać sera fety zamiast jogurtu czy majonezu. Móżna zrezygnować z tuńczyka albo wymienić go na kurczaka. Myśle, że dobrzy by się komponowało ze szparagami, albo ze szpinakiem. Kombinujcie i dawajcie znać 😉

9 komentarzy

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.