Zabujana Kuchnia,  Zupy Krem

Pomidorowa zupa krem z mlekiem kokosowym

Uwielbiam proste przepisy. Ale to chyba wiecie. Dzisiaj przedstawię wam przepis na zupę krem, która zrobicie w 30 minut. Co lepsze, przepis zapamietacie i nie trzeba będzie zaglądać do niego za każdym razem.

Wystarczy, że zapamiętasz jakie produkty wrzucamy a ilości mnożymy razy 2. Patrz!

Potrzebujesz:

2 sztuki : marchewki, cebuli, ząbków czosnku, łodygi selera naciowego, duże pomidory

2 łyżki soczewicy czerwonej

2 opakowania czyli: 500 ml przecieru pomidorowego, 1 opakowanie mleczka kokosowego. 200 ml wody.

przyprawy: papryka słodka i wędzona po jednej łyżeczce. Sól i pieprz do smaku. Ewentualnie: łyżeczka cynamonu i gałki muszkatałowej.

Wykonanie:

Wszystkie składniki z punktu pierwszego obieramy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy dwie łyżki oleju i podsmażamy na nim te produkty. Jak już są mniej wiecej podsmażone, dodajemy soczewicę, surową oraz sypane papryki. Ewentualnie można dodać łyżkę cynamonu i gałki muszkatołowej. chwilkę podsmażamy mieszając. Po chwili dodajemy przecier pomidorowy. Gotujemy. Jeśli jest gęsta można dodać trochę wody. Pamiętaj jednak, żeby zupa nadal była gesta. Jak już warzywa będą miękkie zestawiamy z ognia i blendujemy zupę. Po chwili dodajemy mleko kokosowe. Wystraczy, że ją wymieszasz i gotowe! Możesz teraz doprawić solą i pieprzem.

Podawaj z grzankami ziołowymi z chleba lub bułki.

Grzanki zrobisz bardzo prosto. Pokrój pieczywo na kawałki i podsmaż na oliwie. Po chwili dodaj trochę granulowanego czosnku i suszonej bazyli. Podsmaż dalej aż się zarumienią i gotowe.

Smacznego!

2 komentarze

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.