Budujemy się,  Kuchnia,  Wnętrza

Blaty kuchenne – rodzaje, zalety.

Kuchnia sercem domu.

Nie mam pojęcia kto pierwszy to powiedział, ale miał racje. Kuchnia od zawsze była sercem domu, kiedyś w kuchni się gotowało, jadło, a nawet spało. To tam spędzaliśmy najmilsze chwile z babcią pomagając jej lepić pierogi czy wstawiać zupę, z dziadkiem graliśmy w karty przy stole, z rodzicami rozmawialiśmy. W końcu przecież jedną z tych rzeczy, które robić trzeba jest jedzenie. Aktualnie ułatwiają nam to kuchnie projektowane w formie otwartej, z wyspą czy półwyspem.

Oczywiście nastały takie czasy i dzięki im za to, że osoby, które nie potrafią, nie lubią lub chociażby nie mają czasu na gotowanie a jedynie wieczorami otwierają butelkę wina lub piją gorącą herbatę – mogą spokojnie to jedzenie zamówić z dowozem, czy zjeść w knajpce. Jednak nadal w zdecydowanej większości domów to w kuchni przebywamy sporą część dnia. Myśląc o tej części domu, większość z nas chciałaby żeby była praktyczna, ładna ale i trwała. Powiem wam, że dla mnie najcięższym wyborem w wyborze kuchni był właśnie wybór blatu kuchennego.

W domu rodzinym mieliśmy kamienny, w wynajmowanych mieszkaniach najcześciej był zwykły blat laminowany różnej jakości i w jednym z nich niestety siostrze się on przypalił od garnka – chwila nieuwagi. Szukając więc blatu chciałam, czegoś nowowczesnego i trwałego. Tak abyśmy mogli spokojnie przekroić tam cytrynę, postawić garnek. Jednocześnie jestem bezgranicznie zakochana w drewnie i tą opcję też rozważaliśmy, bo uszczerbki w nim dodają mu też charakteru. A specyfika drewna jest taka, że w końcu prawie każdą rzecz można w nim naprawić samemu.

Sama szukałam postów tego typu, więc napiszę wam jakie rodzaje materiałów są dostępne, krótko opiszę wam wady i zalety – moim zdaniem. Oraz pokaże nasz wybór a my zdecydowaliśmy się na spiek kwarcowy.

Szukasz blatu po cenie czy jakości?

Ceny materiałów, z których możemy wykonać blat są naprawdę mocno zróżnicowane. Możemy mieć blaty za 50 zł za metr albo za 4000 zł za metr. Wyboru należy dokonać zwracając uwagę głównie na nasze potrzeby. Intensywność użytkowania i tego kto będzie go używał. Często lepiej dopłacić niż później żałować. Do tych tańszych wersji zaliczamy blaty wykonane z płyt laminowanych, czy drewna. Blaty z kamienia czy spieków są już niestety opcją droższą.

PŁYTY LAMINOWANE

To nadal jeden z najczęstszych wyborów osób, które remontują lub urządzają kuchnię na nowo. Wykonane są z płyty wiórowej pokrytej laminatem. W moim mniemaniu mają tylko dwa plusy, którymi jest cena – za metr takiego blatu zapłacicie już nawet w granicach 50 zł , jednak jeśli zależy ci na ciekawym odcieniu czy wzorze to koszt już niestety mocno wzrasta – oraz dość duży wybór wzorów. Mogą w zasadzie wzorem imitować wszystko od drewna, przez kamień aż po beton. Tutaj trochę bajka się kończy bo posiadają one niestety dużo minusów:

  • łatwo się niszczą, bardzo szybko możesz je zarysować,
  • są wrażliwe na wysoką temperaturę, co za tym idzie zapomnij o braku podkładek czy nie równym postawieniu garnka na płycie indukcyjnej.
  • po dłuższym czasie szczególnie ich krawędzie mogą się odkształcić czy wybrzuszyć,
  • nie masz możliwości naprawić takiego blatu, najczęściej jeśli się zepsuje to niestety trzeba po prostu go wymienić. i tutaj plusem jest to, że wymiana nie jest kosztowna, jednak lepiej żeby miał mało szans na psucie się 😉

Podobno w ostatnich latach ich jakość jednak wzrosła. Istnieją wersje bardziej odporne np na temperaturę aż do 180 stopni, ścieranie czy uderzanie. Jednak nadal są dość łatwe w zniszczeniu w porównaniu np z blatami kamiennymi. Ale spokojnie nie musisz się bać nie niszczą sie odrazu po zetknięciu z wodą, detergentem czy mocniejszym uderzeniem. Taki blat przy odpowiednim użytkowaniu również posłuży ci latami. Do plusów można dodać jeszcze fakt, że nie trzeba ich impregnować także nie masz takiego „problemu” jak przy blacie z drewna. Nie potrzebujesz specjalnie o taki blat dodatkowo dbać.

BLATY DREWNIANE

Jeden z moich ukochanych materiałów wykończenia wnętrz. Uwielbiam za ciepło, które daje i za mały gest wprowadzenia natury do domu. Właśnie dlatego bardzo mocno rozmyślałam nad blatem drewnianym u nas w kuchni. Ale do rzeczy, Drewno to bardzo wdzięczny materiał, również w zależności od tego jakie drewno wybierzmy możemy uzyskać różny efekt końcowy. Możemy impregnować go w jasnych kolorach a po latach zmienić na ciemny i małym kosztem zyskujemy zupełnie nowy blat oraz nowe spojrzenie na kuchnię. Drewno jako blat wymaga jednak systematycznej pracy nad nim i odpowiedniej opieki. Sprawdzi się w sumie w każdej kuchni jeśli będziesz pamiętać o deskach czy podkładkach. Nawet jeśli dużo gotujesz nie zniechęcaj się do drewna, zawsze bowiem możesz je zeszlifować i odnowić.

Minusy drewnanych blatów

  • bardzo wrażliwe na temperaturę czy zarysowania, możesz zapomnieć o przekrojeniu na blacie chleba czy cytryny
  • łatwo się odbarwiają – bardzo łatwo wnikają w niego płyny, zarówno sok z cytryny czy krojonych warzyw, który może dodatkowo zmienić miejscowo kolor drewna jak i zostawiona na dłużej woda czy rozlana herbata mogą spowodować dość duże straty.
  • wymagają pielęgnacji i impregnowania

Mają również plusy

  • łatwo je naprawić
  • dość duży wybór i możliwość zmian – możesz wybierać rodzajach drewna takich jak np: buk, dąb, jesion. Możesz zdecydować czy chcesz drewno lite czy klejone – każde daje zupełnie inny efekt wizualny, dodatkowo tak naprawdę możesz zdecydować o kolorze czy chcesz drewno olejowane czyli podkreślasz kolor i fakturę naturalna czy wolisz postawić na jakiś kolor uzyskany z pomocą lakieru. Pamiętaj jednak, że prawdziwe lite deski rzadko są spotykane jako blaty, najczęściej to lite oznacza tyle, że nie sa one naklejane na płytę wiórową.
  • wymagają pielęgnacji i impregnowania – tak ten punkt jest taki sam jak w minusach. Dla jednych to minus , dla mnie np plus w drewnie dzięki czemu takie blaty mogą służyć nam przez wiele lat a na nich zapisuje się po trochu historia domowników.

Bardzo popularne ostatnio zrobiło się u nas drewno egzotyczne. Jest ono dużo trwalsze ale też i dużo droższe od rodzimych dębów czy buku.

Cenowo niestety mamy tutaj bardzo duży rozstrzał. Tańsze drewno można trafić już za około 150-200 zł za metr, może i mniej. Te droższe wersje sięgają nawet kilku tysięcy zł. Dlatego zawsze będę powtarzać, że w wystroju ważne jest poszukiwanie. Czasem trafimy coś taniej, a czasem zakochamy się po prostu w czymś zupełnie innym.

BLATY ZE STALI I SZKŁA I BETONU

Tak, kochani, istnieją takie blaty, są stosunkowo mało popularne w domach ale np. w gastronomiach to obowiązek. Są napewno przeznaczone dla osób, z nietypowym gustem w wystroju. Nie spotkałam się bowiem z blatem metalowym w domu. Chociaż mój Łukasz przez długi moment miał taką myśl. Chciał zrobić blat metalowy, bo takich blatów nie trzymają się zarazki ;).

( Przeczytaj post do końca i dowiesz się, że jest jeszcze jeden materiał, który nie pozwala na rozwój bakterii czy grzybów. )

Z pewnością są to oryginalne rozwiązania, idealnie nadające się raczej do kuchni w stylu minimalistycznym. Bardzo nowoczesnej. Nie doświadczycie tutaj zbyt dużej różnorodności kolorystycznej. Z drugiej strony macie dzięki temu blat bardzo wytrzymały, odporny na temperaturę, wilgoć czy uszkodzenia mechaniczne. Szklane blaty produkowane są ze szkła hartowanego dlatego im też nie straszne są temperatury.

CIEKAWOSTKA – Szklane blaty są bezpieczne, ponieważ sposób ich produkcji powoduje, że nawet potłuczone szkło nie zrani nikogo. A dodatkowo, na szkle możesz przecież poprosić o dowolny wydruk cyfrowy.

Minusy

  • Zarówno szkło jak i stal należy wycierać do sucha, bo woda zostawia na nich ślady, a źle wytarta smugi.
  • Cena. Te blaty nie należą do tanich rozwiązań. Z metalową płytą możecie przywitać się już w granicach 200 zł za metr natomiast szkło to już koszt około 800 – 1000 zł

Betonowe blaty są bardzo wytrzymałe, ale też bardzo ciężkie. Niestety trudno je też idealnie zabezpieczyć np przed nasiąkaniem. Nie są drogie.

DROŻSZE LEPSZE ?

BLATY KAMIENNE.

Tu wybór wiąże się z większymi kosztami. Takie blaty wykonywane są na zamówienie. Chyba najczęściej wybieranym materiałem wśród kamieni jest granit, ale obok niego stoi mniej trwały marmur. Każdy z kamieni ma swoją charakterystyczną dla siebie trwałość i nasiąkliwość. Blaty wykonane z granitu są trwałe, bardzo odporne na uszkodzenia mechaniczne, chemiczne, wszelkiego rodzaju plamy – nie odbarwiają się – można spokojnie postawić na nich gorący garnek, nie straszna im też wilgoć. Pamiętaj jednak, że marmur już nie jest tak trwały i dużo łatwiej w jego przypadku o odbarwienia, co w kuchni może być jednak problematyczne, nawet przy prostej czynności krojenia cytryny, której sok z łatwością może go odbarwić. Marmur nie jest tak odporny na kwasy jak granit. Kolorystyka dostępna w kamieniach to po prostu wzory naturalnego kamienia. Jak przy każdym naturalnym produkcie ciężko do końca przewidzieć jak będzie wyglądać wzór. Fajną opcją jest to, że w kamiennych blatach można spokojnie wykonać frezowany ociekacz przy zlewie, który chcemy podwiesić. Minusem według mnie jest obowiązek impregnacji kamiennych blatów aby mogły dobrze spełniać swoje role. Pomimo tego, że większość jest impregnowana już w fabryce i w teorii da nam kilka lat bezproblemowego użytkowania, to w przypadku jasnych blatów bałabym się ich nie impregnować. Cenowo nie wychodzą najgorzej i tańszy kamień możemy dostać juz w granicach 500 zł za metr, a te lepsze i ciekawsze wzory mogą mieć ceny rzędu 2000 do nawet 4000 zł za metr. I tak jak w przypadku betonu szafki niestety muszą być wytrzymałe, gdyż blaty kamienne mają swoją wagę. Czasami więc potrzeba dodatkowego zbrojenia co też wiąże się z kosztami.

BLATY KUCHENNE Z KOMPOZYTU.

Kompozyt to mieszanka naturalnych materiałów z syntetyczną żywicą w stosunku: 2/3 minerały a 1/3 żywica i pigmenty. Dość duży procent żywicy może powodować to, że w wyglądzie i dotyku będą one sprawiać wrażenie sztucznych, plastikowych. Wadą jest średnia odporność na wysoką temperaturę i cena. Ceny blatów zaczynają się od 1200-1500zł i idą w górę w zależności od tego co nam przyjdzie do głowy. Zalety kompozytów natomiast możemy mnożyć:

  • mnogość wzorów i kolorów,
  • trwałość,
  • odporność nawet na promienie UV
  • odporność na wilgoć, rozlane płyny
  • odporność na uszkodzenia mechaniczne
  • jest materiałem termoplastycznym więc istnieje możliwość wykonania dowolnych kształtów, tak, naprawdę dowolnych czyli np zrobienia z tego samego materiału blatu i zlewu, bez zbędnych łączeń. Jeśli twoja fantazja podpowiada Ci zaokrąglone nogi wyspy – bez problemu zrobisz to z kompozytu.

Najpopularniejsze kompozyty to corian, marlan, kerrock i top stone.

SPIEK KWARCOWY

Spiek to mieszanka naturalnych minerałów : piasku kwarcowego, iłów łupkowych, skał granitowych oraz pigmentów ceramicznych, które po połączeniu i sprasowaniu są wypalane w piecach hybrydowych w temperaturze przekraczającej 1200°C. Powstają w ten sposób wielkie płyty, które jednocześnie są bardzo cienkie i lekkie (jak na kamieniń itd ) a ich minimalna grubość to zaledwie 3mm. Z takich płyt z łatwością można stworzyć też imitacje grubego blatu, jednocześnie ich grubość pozwala na położenie ich na ścianie bez straty cm, tak jakby to wyglądało w przypadku naturalnego kamienia. Nie ma też potrzeby budowania specjalnych konstrukcji, które utrzymałyby ich ciężar np jeśli zamarzy nam się ściana czy kominek obudowany kameniem.

Nie licząc ceny nie widzę żadnych minusów tego materiału. Za to do plusów zaliczam:

  • materiał jest bardzo odporny na wszelkiego rodzaju uszkodzenia mechaniczne (uderzenia, zarysowania i nawet głębokie ścieranie ) i chemiczne ( odporne na rozpuszczalniki organiczne i nieorganiczne, środki odkażające i detergenty), odporny na osadzanie się zabrudzeń, bardzo twardy.
  • Cienkie i stosunkowo lekkie płyty pozwalają na wiele zastosowań, można z nich wykonać cienkie blaty, lub stworzyć imitacje tak grubego blatu jak tylko sobie zażyczymy.
  • Spiek Kwarcowy doskonale nadaje się do kontaktu z pożywieniem, ponieważ nie uwalnia żadnych substancji pod wpływem wody.
  • Nie dopuszcza również do rozwoju bakterii, grzybów i pleśni. Teraz juz wiesz, czemu to idealny materiał na blat kuchenny ?
  • Jest możliwość połączenia blatu z kawałkiem płyty położonej na ścianie. A dzięki ich grubości nie tracimy miejsca i zyskujemy jednolitą powierzchnię. ( oczywiście w przypadku kompozytu też mamy taką możliwość )
  • Może być stosowany w dowolnym pomieszczeniu jak i na zewnątrz, wiele spieków ma właściwości antypoślizgowe. Z powodzeniem możemy je stosować w łazienkach, korytarzach również na podłodze oraz jako elementy elewacji. Bardzo często znajdują swoje miejsce właśnie na podłodze zamiast płytek lub jako okładziny ścienne, obudowy kominkowe, parapety, fronty meblowe, oraz oczywiście blaty kuchenne.
  • Posiadają wyższy współczynnik twardości niż granit czy marmur.
  • Są ekologiczne, nie posiadają żadnych domieszek sztucznych substancji. Dzięki czemu w 100% ulegają recyklingowi.
  • Nie ulegają zużyciu, nie ścierają się jak np kamienie.
  • Nie zmieniają koloru po wpływem promieni UV
  • Są mrozoodporne a to dzięki temu, że ich nasiąkliwość czyli wartość absorbcji wody wynosi 0,1%.
  • Odporne na ogień i wysokie temperatury.

CIEKAWOSTKA

Płyty spieków kwarcowych sa odporne na GRAFFITI! Nawet bardzo trwałe farby są łatwo zmywalne z powierzchni spieków.

MOJA RADA

Jeśli nie możesz pozwolić sobie na wybranie dowolnego produktu z dowolnej kategorii cenowej wybierz ten który najbardziej będzie ci odpowiadać ale wybierz też jeden droższy, niż twoja półka cenowa i poszukaj tych materiałów u innych dostawców, totalnie z daleka, z innego regionu. Czasami, te same materiały 300 km dalej kosztują nas blisko połowę taniej i to z dojazdem firmy. Mówię to z własnego doświadczenia również w przypadku blatów kuchennych.

Mój przykład: Wiedziałam, że chcę blaty ze spieku kwarcowego. Szukałam więc i prosiłam firmy o wyceny, podawałam im wymiary i rzuty kuchni na podstawie których firmy wysyłały mi orientacyjną wycenę – wiadomo jak przyjeżdzają na pomiary to mogą się one różnić od tych z projektu. Dostałam dwie wyceny na około 30 000 zł za blaty do kuchni. Z dwóch różnych firm, jedna z miejscowego punktu w Szczecinie, druga z Łodzi. Ostatecznie zapłaciłam POŁOWĘ taniej! Wybierając firmę z Zielonej Góry. Którą to bardzo bardzo serdecznie POLECAM! Jesli tylko macie do zrobienia w domu cokolwiek z kamienia czy ze spieków – kominek, blaty, ściany etc. Zadzwońcie do panów z Zielonej Góry – FRANKO CENTRUM KAMIENIA – WWW.FRANKO.PL

Panowie robią pomiary i wyceny w całej Polsce. Mają naprawdę konkurencyjne ceny i potrafią doradzić. Kontakt meilowy i telefoniczny jest super! 😉

Na tym chyba dzisiaj zakończę. Mam nadzieje, że trochę wam rozjaśniłam w głowie jeśli przymierzacie się do zamówienia kuchni. Jeśli Macie jakieś pytania a ja będę w stanie na nie odpowiedzieć to piszcie !

p.s Z tego co wiem, chyba nie udało mi się wymienić wszystkich możliwości jednak starałam się znaleźć te najbardziej popularne i oczywiste 😉

4 komentarze

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.