Sernik Tiramisu
Bardzo szybki i łatwy sernik dla fanów smaku kakao i biszkoptów maczanych w kawie.
Potrzebujesz:
- 1,5 kg serka twarogowego z wiaderka
- 500 g mascarpone
- 1 i 1/3 szklanki cukru możesz dać mniej ja wole mniej słodkie ciasta, szczególnie jeśli budyń będzie słodzony!
- 3-4 jajka zależnie od wielkości
- cukier waniliowy
- dwa budynie – sam proszek np waniliowy
- 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- okrągłe biszkopty, plus mocna gorzka kawa do namoczenia. Ilość zależna od tego jak gęsto poukładasz, mi wyszło nie całe 2 opakowania.
- gorzkie, sypane, prawdziwe kakao
Na okrągłą blachę myślę, że starczy 1/2 porcji.
Wykonanie:
Ser twarogowy i mascarpone miksujemy, następnie dodajemy po kolei cukier i cukier waniliowy, budyń, mąka ziemniaczana i miksujemy jeszcze chwilę do uzyskania jednolitej masy.
Dodajemy jajka po jednym i miksujemy na małych obrotach.
Na blachę z papierem do pieczenia wykładamy jedną cienką warstwę masy serowej i na to układamy namoczone w kawie biszkopty. Zachowując między nimi odstęp szerokości biszkopta. Czyli układamy jakby co drugi biszkopt. Możemy również ułożyć z nich cały spód blachy.
Na ułożone biszkopty posypujemy przez sitko kakao. Nakładamy 1/2 pozostałej masy sernikowej. Na masę układamy znów biszkopty tak aby nie pokrywały się z poprzednią warstwą. Jeśli natomiast wybrałeś opcję wyłożenia spodu, to druga warstwę poukładaj w dowolnym miejscu zostawiając jakieś przerwy. Na biszkopty znowu sypiemy kakao i przykrywamy masą twarogową.
Pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 min bez termoobiegu. Najlepiej kontrolować aby wierzch ładnie, delikatnie się przyrumienił.
Ostudzone ciasto kroimy i dekorujemy sypkim kakao i dowolnymi owocami np truskawką czy borówkami.
SMACZNEGO!
Zapraszam na Instagram: zabujana_kuchnia
Przepis jest zaczerpnięty ze strony kwestiasmaku.pl