Ciasta,  Zabujana Kuchnia

Sernik Tiramisu

Bardzo szybki i łatwy sernik dla fanów smaku kakao i biszkoptów maczanych w kawie.

Potrzebujesz:

  • 1,5 kg serka twarogowego z wiaderka
  • 500 g mascarpone
  • 1 i 1/3 szklanki cukru możesz dać mniej ja wole mniej słodkie ciasta, szczególnie jeśli budyń będzie słodzony!
  • 3-4 jajka zależnie od wielkości
  • cukier waniliowy
  • dwa budynie – sam proszek np waniliowy
  • 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • okrągłe biszkopty, plus mocna gorzka kawa do namoczenia. Ilość zależna od tego jak gęsto poukładasz, mi wyszło nie całe 2 opakowania.
  • gorzkie, sypane, prawdziwe kakao

Na okrągłą blachę myślę, że starczy 1/2 porcji.

Wykonanie:

Ser twarogowy i mascarpone miksujemy, następnie dodajemy po kolei cukier i cukier waniliowy, budyń, mąka ziemniaczana i miksujemy jeszcze chwilę do uzyskania jednolitej masy.

Dodajemy jajka po jednym i miksujemy na małych obrotach.

Na blachę z papierem do pieczenia wykładamy jedną cienką warstwę masy serowej i na to układamy namoczone w kawie biszkopty. Zachowując między nimi odstęp szerokości biszkopta. Czyli układamy jakby co drugi biszkopt. Możemy również ułożyć z nich cały spód blachy.

Na ułożone biszkopty posypujemy przez sitko kakao. Nakładamy 1/2 pozostałej masy sernikowej. Na masę układamy znów biszkopty tak aby nie pokrywały się z poprzednią warstwą. Jeśli natomiast wybrałeś opcję wyłożenia spodu, to druga warstwę poukładaj w dowolnym miejscu zostawiając jakieś przerwy. Na biszkopty znowu sypiemy kakao i przykrywamy masą twarogową.

Pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 min bez termoobiegu. Najlepiej kontrolować aby wierzch ładnie, delikatnie się przyrumienił.

Ostudzone ciasto kroimy i dekorujemy sypkim kakao i dowolnymi owocami np truskawką czy borówkami.

SMACZNEGO!

Zapraszam na Instagram: zabujana_kuchnia

Przepis jest zaczerpnięty ze strony kwestiasmaku.pl

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.